Zonneboiler – gebruik de onuitputtelijke bron van energie

header_zonneboiler-kl

De zon is een onuitputtelijk bron van energie voor warm water en verwarming.  U kunt flink besparen op uw energiekosten door warm water te verwarmen met een zonneboiler. Een gemiddeld huishouden met 4 personen verbruikt bij aanwezigheid van een zonneboiler tot wel de helft minder aardgas of electriciteit.

Het voordeel van een zonneboiler is dat zonlicht nooit op raakt. De energiebron is duurzaam en het bij het gebruik van zonne-energie komt vrijwel geen CO2 vrij.  Zelfs als er niet voldoende zon is om het water via de zonnepanelen op het dak te verwarmen, stookt een naverwarmer het water voor gebruik in uw badkamer of keuken warm.

Van zonnestralen naar optimaal comfort

Voor het omzetten van zonne-energie naar bruikbare warmte(energie) zijn een aantal onderdelen nodig dat op het dak en in huis geïnstalleerd wordt.

  • Zonnepanelen cq. een zonnecollector op het dak om zonnewarmte op te vangen
  • Een voorraadvat met verwarmd kraanwater.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een naverwarmer.

zonneboilerDe zonnecollector op het dak wordt door de zon verwarmd tot wel 90 graden. Hierdoor wordt vloeistof opgewarmd die via een warmtewisselaar in voorraadvat het kraanwater verwarmd.  Indien er onvoldoende zonlicht is om het water goed te verwarmen, zorgt de naverwarmer ervoor dat het water uit de zonneboiler tot tenminste 60 graden Celsius wordt verwarmd.  Ter voorkoming van legionella in de waterleiding is deze minimale temperatuur vereist.

Welke zonneboiler past het best mijn huis?

Er zijn vier soorten zonneboilers die kraanwater verwarmen voor badkamer en/of keuken:

  1. de standaard zonneboiler
  2. de cv-zonneboiler
  3. compacte zonneboiler
  4. zonneboilercombi

Welke zonneboiler goed in uw huis past wordt voornamelijk bepaald door de benodigde capaciteit op basis van de grootte van uw huishouden. Van Lieshout kan samen met u een advies op maat samenstellen voor uw huishouden en woonsituatie.

Hoeveel geld en energie bespaar ik met een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler variëren afhankelijk van het type zonneboiler.  Water verwarmen met stroom is duurder dan met gas. Heeft uw huishouden een elektrische boiler? Dan is de energiebesparing dus nog hoger.

Naast de berekeningen die u kunt maken om de energiebesparing in kaart te brengen moet u altijd bedenken dat bij stijgende gasprijzen en electriciteitsprijzen een zonneboiler nog meer geld bespaart. De zon wordt niet duurder en daardoor is investeren in een zonneboiler zeker het overwegen waard.

De onderhoudskosten van een zonneboiler zijn minimaal.  De meest voorkomende zonneboilers (met een terugloopsysteem) vragen een keer in de 5 jaar om een onderhoudsbeurt. Kiest u voor een zonneboiler met een drukgevuld systeem? Dan dient er wel jaarlijks onderhoud plaats te vinden en liggen de onderhoudskosten iets hoger.

Kies bewust voor milieuvriendelijk energie besparen. Kies voor een zonneboiler

Er zijn vele voordelen om over te stappen op een zonne-energiesysteem. Met een zonneboiler kiest u die voor hoog rendement, rechtstreekse energiebesparing, lage energiekosten en milieuvriendelijk water verwarmen voor huishoudelijk gebruik.

ATAG combineert al meer dan 60 jaar de nieuwste technologieen op het gebied van verwarming. Van Lieshout is leverancier van onder andere ATAG zonneboilers. Met de ATAG Solarsystemen onderschrijft ATAG het belang van zuinig en duurzaam omgaan met energie.

Voor praktisch elke woning biedt ATAG een passende oplossing.  Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden voor een zonneboiler in huis die het water in uw badkamer en/of keuken duurzaam kan verwarmen? Vraag van Lieshout naar advies over het meeste geschikte zonne-energiesysteem.

Subsidie?
De overheid stimuleert het gebruik van zonne-energie. Informeer op www.agentschapnl.nl of http://www.meermetminder.nl/ voor de regionale of landelijke subsidiemogelijkheden op zonneboilers.