Vloerverwarming – comfortabel & energiebesparend

header_vloerverwarming-kl

Vaak denken mensen dat vloerverwarming bedoeld is om de kou van de vloer te halen. Hiermee wordt deze vorm van verwarming zwaar onderschat. Vloerverwarmingssystemen zijn prima in staat om zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde woningen comfortabel te verwarmen. Is uw huis goed geïsoleerd? Dan is volledige vloerverwarming als hoofdverwarming geen probleem. Aanvullende radiatoren zijn dan overbodig.

Vloerverwarming kunt u zien als één grote radiator onder uw vloer. Warmte vanuit een wandradiator of vloerconvector stijgt direct op. Het doel van vloerverwarming is om een zo gelijkmatig mogelijke oppervlaktetemperatuur te bereiken.

Type vloerverwarming

U kunt kiezen uit twee typen van vloerverwarming.

1: Traditionele vloerverwarming aangesloten op de CV-installatie, warmtepomp-installatie op zonne-energiesysteem

De meest voorkomende vloerverwarming voor grote oppervlaktes wordt aangesloten op het bestaande centrale verwarmingssysteem. Een speciale regelunit pompt het – door de CV verwarmde – water door een in de vloer gemonteerde kunststof leiding. Het leidingstelsel in de vloer fungeert daardoor als één “grote” radiator, dat met een temperatuur van maximaal 28 graden, de hele ruimte verwarmt.

2: Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming is de verwarming gemonteerd op zeer dunne matten die onder de vloer geplaatst worden. Elektrische vloerverwarming past goed in kleinere ruimtes zoals de badkamer en is relatief eenvoudig te plaatsen.

Voordelen van vloerverwarming
Vloerverwarming kent een aantal belangrijke voordelen.

  • Aangename warmte dankzij grote stralingsoppervlakte vanaf de vloer;
  • Geschikt als hoofdverwarming;
  • Gelijkmatige verdeling van warmte door de ruimte heen: kan een constante temperatuur van circa 20°C handhaven;
  • Laag energieverbruik dankzij lagere luchttemperatuur;
  • Vloerverwarming zorg voor een gezonde leefomgeving. Zeer geschikt voor mensen met een luchtwegaandoening. Vloerverwarming werkt niet via luchtcirculatie en is daarmee een gezondere manier van verwarmen. De lucht in de ruimte circuleert minder en dat beperkt het dwarrelen van stof. Van een luchtdrogend effect, zoals bij hete radiatoren, is bij vloerverwarming nauwelijks sprake;
  • Ruimtebesparing: bij vloerverwarming als hoofdverwarming zijn geen radiatoren meer nodig;
  • Vloerverwarming is niet zichtbaar in de verwarmde ruimten;
  • Vloerverwarming is geluidloos.