Hoe onderhoud ik keramische producten zoals een wastafel of een toilet?

Normaal keramiek kunt u met een zacht reinigend middel reinigen. Kies uit de lijst met schoonmaakmiddelen het best passende product. Regelmatig reinigen voorkomt flinke kalkafzetting en voorkomt het gebruik van agressieve producten.

Kalkafzetting

Kalkaanslag komt voornamelijk voor op toiletten. De reden hiervan is dat toiletten van binnen continu nat blijven. Een wastafel wordt na gebruik nog wel eens droog gemaakt, de bovenrand van een toilet wordt ook regelmatig met een doekje afgenomen, maar de binnenkant van een toilet wordt nooit drooggemaakt. Druppels die na de spoeling achterblijven vormen na verdamping kalkplekjes. Afhankelijk van de hardheid van het water en kan redelijk snel een groot aantal kalkplekjes en daarmee een kalkwaas of kalkspoor ontstaan. Warmte en goede ventilatie speelt overigens een belangrijke rol in de vorming van kalkaanslag. Daarom hebben toiletten in goed geventileerde en verwarmde badkamers veel sneller kalkaanslag dan aparte toiletten waarvan de deur altijd gesloten is en waar vaak geen verwarming is.

Kalk lijkt een beschadiging van het oppervlak, maar is dit niet. Kalk is een zeer hardnekkige vervuiling, die men enkel kan voorkomen door regelmatig te reinigen. Het verwijderen is een hele klus. Is de kalkrand dun, bedek deze dan met een in schoonmaakazijn gedrenkte wattenreep of keukenpapier. Langere tijd in laten werken (eventueel opnieuw bevochtigen) en daarna wegkrabben, poetsen en spoelen. Hiervoor kan in eerste instantie een vloeibaar schuurmiddel gebruikt (bijv. Vitroclen) worden. Bij erg hardnekkige aanslag heeft het poederschuurmiddel VIM het meeste effect. Strooi het poeder op een schuursponsje en wrijf net zo lang tot het keramisch oppervlak weer glad aanvoelt. Gebruik VIM overigens alleen om een “inhaalslag” te halen op kalk en probeer afzetting te voorkomen, door regelmatig uw sanitair te reinigen. Bij aanslag onder het waterniveau is het lastig om een ontkalker in te laten werken op de aanslag, omdat deze direct verdund wordt met het water en daardoor minder effectief is. Kunstgebitreinigingstabletten zijn hiervoor een perfecte oplossing.

 

Toon alle Onderhoudsvragen Badkamer